‘Focus op de reis dan volgt de bestemming vanzelf’

Zelf wil ik ongeveer gedurende drie weken 15 à 20 km per dag lopen en tussendoor een paar rustdagen nemen.

Eigenlijk kun je overal starten en er zijn meerdere camino’s die naar Santiago lopen. Voor mijn eerste stempel zou ik al terecht kunnen bij de Jacobskapel in Haarlem. Maar goed, in een paar maanden de Camino lopen vanaf huis is voor mij geen optie. De meeste mensen lopen de Camino Frances vanaf St. Jean Pied de Port. Hiervandaan is het 789 km naar Santiago, onmogelijk voor mij om in drie weken tijd te lopen. Daarom heb ik besloten om allereerst vanaf Leon naar Santiago te gaan lopen. Dat is 320 km. Nu denkt u misschien ‘ maar waarom niet eerst het traject ‘St. Jean Pied de Port-Leon?’ De route vanaf Léon moet prachtig zijn, heel afwisselend, veel natuur, schattige dorpjes, leuke stadjes. Maar ook omdat ik als ik in St Jean Pied de Port start dan niet in Santiago kan eindigen (en dus ook geen Compostela mag ophalen).

De Compostela is het certificaat die je krijgt van het Pelgrim’s kantoor in Santiago. Om er een te mogen krijgen, moet je minimaal de laatste 100 km (lopend) of 200 km (fietsend/te paard) van de Camino hebben gelopen. Je zal op het kantoor je pelgrimspaspoort moeten laten zien zodat ze aan de hand van de stempels kunnen checken dat je aan de voorwaarden hebt voldaan.

Een Pelgrimspaspoort –la Credential -kun je van te voren al aanschaffen voor ongeveer €5,- en als je lid wordt van het Nederlands Genootschap van St. Jacob krijg je hem zelfs cadeau. Je hebt het nodig om in albergues te mogen slapen. In dit paspoort verzamel je dus je stempels -beetje Elfstedentocht idee-. Op het laatste traject heb je zelfs twee stempels per dag nodig om je Compostela te mogen ophalen.

Veel Spanjaarden lopen alleen de laatste 100 km om de Compostela op hun cv te kunnen zetten. Des te dichter je bij Santiago komt des te drukker en gezelliger het dus wordt.

Overnachten doe je in een: Pensión (B&B), fonda, residencia, hostal, hoteles. Of gewoon buiten op de grond als alles vol is.

Beste tijd: voor iedereen heel persoonlijk natuurlijk. De pieken liggen tussen midden april tot eind mei, en van begin augustus tot eind september. In de periode tussen begin juni tot eind juli is het weer wat rustiger. Juli en Augustus zijn de maanden met de minste regen, maar tijdens deze maanden kan het natuurlijk ook heel erg heet zijn. Voor mijzelf lijkt juni de beste periode. Als je op vrijdag in Santiago arriveert dan heb je de grote pelgrimsdienst en dan wordt de botafumeiro ook aangestoken.

Mocht ik toch sneller lopen dan ik verwacht dan wil ik vanaf Santiago doorlopen naar Finisterre, het einde van de wereld volgens de Romeinen. (Finis Terrae’). Vanaf Santiago naar Finisterre is ongeveer 90 km.

Al met al loop ik dan zo’n beetje heel Galicië door.

Buen Camino!

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: