Camino Francés

de Camino Francés
Gratis wijn uit de Fontijn🍷

De Irache-wijnfontein zag voor de Covid-19 uitbraak elk jaar bijna tweehonderdduizend pelgrims passeren die hun dorst kwamen lessen, net zoals de wandelaars tien eeuwen geleden deden in het oude ziekenhuis van het Irache-klooster. Elke dag wordt de fontein ’s ochtends bijgevuld met jonge rode wijn😋

Wordt het de wijn of het water?

Cruz de Ferro -het hoogste punt op de Camino- is een col met daarop een ijzeren kruis op een lange paal met daaromheen heel veel stenen gestapeld door de pelgrims op de Camino Francès. Het staat daar al sinds het begin van de elfde eeuw. Wie de eerste steen heeft gelegd weet niemand meer. Bijna iedere passerende pelgrim legt wel een steen of schelpje op de berg waardoor een eeuwenlang ritueel in stand wordt gehouden. Deze steen staat symbool voor alle lasten die je tijdens je leven op je schouders hebt gekregen en die je daar achter laat.

Cruz de Ferro staat in het dorp Foncebadón, iets voorbij Léon.

Naast stenen laten pelgrims ook briefjes, foto’s, knuffeltjes en dergelijke achter voor een gestorven geliefde. Rituelen kunnen helpen vorm te geven aan dat waar we geen woorden voor vinden.

Klik hier voor meer Camino Francés rituelen.

Klik hier voor meer over de geschiedenis van de Camino Francés

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: